Sheffield Uniteds Chris Wilder: den gamla skolchefen med nya idéer

Wilder har dock lite behov av koffeinförstärkning när han undersöker scenen från den höga fältet av femte i Premier League, två platser ovanför Manchester United före söndagens möte mellan paret på Bramall Lane. Premier League: 10 saker att se upp för helgen Läs mer

Tre år och två kampanjer efter hans installation i South Yorkshire, skämtar Sheffield Uniteds chef om att “rida på vågen” med den lilla gruppen reportrar samlade för hans veckovisa mediaöversikt men först gör det en poäng att skaka allas hand och ställa dem artigt individuella frågor samtidigt som de gör engagerande småprat.Han är fräsch från telefonen från en chatt med sin gamla vän Steve Parkin, nu Sunderlands assistentchef och skakar på huvudet över fotbollens bräcklighet. “Hur har en så stor klubb som den fallit i League One?” han funderar.

League One var Sheffield Uniteds livsmiljö när Wilder tog över det nionde året av sitt eget exil i toppklass.Bland hans första handlingar var nedrivningen av motiverande slagord som prydde träningsområdet med särskild förakt reserverad för meddelandet “Välkommen till jobbet.” Många tränare svär vid sådana psykologiska gambits, men som nonconformist i en alltmer enhetlig värld gläder Wilder sig åt att utmana folkmassan och ansåg dem nedlåtande.

52-åringen har varit runt kvarteret några gånger , förvärva en intensiv ogillande av artifice och snurr eller, som han uttrycker det, “bullshit” på vägen.Livet i ögonen på ekonomiska stormar som chefen på Alfreton, Halifax och senare Northampton – där han blev obetald i tre månader – bekanta honom med upplevelsen att få sitt kort avvisat i en snabbkassa och förklarar kanske varför han inte fördes bort av Uniteds fantastiska start på säsongen. “Poängvis är det inte mycket skillnad mellan femte och femtonde”, säger han. “Vi har några tuffa utmaningar framöver.” icke-liga och lägre ligorötter.Den franska anfallaren Lys Mousset – vars orange Lamborghini sticker ut på den trånga parkeringsplatsen – är en extremt sällsynt utländsk import, medan en kärna i laget antingen var gratis transfer eller kostade mindre än 1 miljon pund. “Tio av de 11 som spelade vårt senaste spel [oavgjort] i Tottenham var i mästerskapet med oss ​​förra säsongen”, säger Wilder. “Men då hade inte många av oss här någon Premier League-upplevelse innan augusti.” , som nyligen hyllats till himlen av bland andra Jürgen Klopp och Marcelo Bielsa.

Wilder kan vara affischpojken för förtjänsterna av mud-on-boots-lokalism i en annars i stort sett global liga ännu, i vissa sätt är hans framgång helt kontinentalt.Det är betydelsefullt att han använder den typ av intensiv borrning på träningsbanor som gynnas av ledande europeiska tränare – Louis van Gaal och Rafael Benítez är främsta exempel – men ofta undviks av brittiska chefer som är rädda för att uttråkade spelare blir upproriska. Han och hans inflytelserika, tankeväckande assistent Alan Knill är rättsmedicinska analytiker för spel och taktik med sin forskning som föranledde modifieringen av förra säsongens 3-4-1-2-uppställning till en något mer defensiv out-of-besittning 3-5-2 utformad för att motverka motståndare som spelar mellan raderna. Facebook Twitter Pinterest John Lundstram har precis som sin manager på Sheffield United arbetat sig upp genom divisionerna och blomstrar i sin debut säsong i Premier League.Foto: Simon Bellis / Sportimage

“Vi gör mycket arbete med formen”, betonar mittfältaren John Lundstram, en engångsavvisare från Everton som har spelat i alla fyra divisionerna. ”Många övningar fokuserade på att få bollen bred, på överlappning, på att skapa överbelastning och få rätt trianglar.Vi jobbar mycket med strejkerrörelsen och får mittfältare in i boxen. ”

Det hjälper att kärnan i truppen har varit tillsammans sedan League One dagar och spelarna umgås nästan varje dag och delar otaliga kaffe och middagar. “Vi sprids inte efter träning, det är väldigt trångt, vi är väldigt nära”, reflekterar Lundstram. “Det finns inte så många lag som det.”

Wilders egen uppväxt från Barndoms Blades-fans som växte upp i Sheffields Stocksbridge-distrikt till ballboy, första lagets backback under Dave Bassett och nu manager – komplett med Blades tatuering – är på samma sätt sällsynt.Så är också hans rena talande uppriktighet i en ofta otrevlig bransch. “Chefen är aldrig mindre än ärlig”, säger George Baldock, högerbacken. ”Om han är glad säger han till dig; om han inte är så låter du dig veta. Om vi ​​går före oss kommer han ner på oss som massor av tegelstenar.Han håller oss så jordade och jag tror att ärlighet, lust och kamp kan ses i våra föreställningar. “

Även om Wilder inte reser runt Sheffield med kollektivtrafik lika mycket som han en gång gjorde, han fortfarande använder busshållplatsen nära sitt hem – ”Jag ska vara på en buss om ungefär fyra timmar” rapporterar han – och umgås regelbundet med gamla vänner från pubteamet som han en gång tränade. Ole Gunnar Solskjær: Jag känner inget extra tryck på Manchester United efter att Pochettino avskedats Läs mer

Hans vägran att förvärva påverkan av Premier League-makt, än mindre att bli fjärrvärt, älskade honom till både klubbens tidigare ägare Kevin McCabe och hans saudiarabiska efterträdare prins Abdullah.Faktum är att parets tillgivenhet för Wilder fungerade som en sällsynt överenskommelse då Blades engångsägare kämpade mot ett blåmärke i rättsfallet – och chefen gick en diplomatisk lina.Det avslutades med McCabe i förkylningen och United togs över av sin nya ordförande, prins Abdullahs 26-åriga svärson Prince Musad, som strävar efter att trumma in investeringar från Saudiarabien.

Givet att enligt villkoren i beslutet i högsta domstolen måste prins Abdullah köpa klubbens fastighetsbestånd på 40 miljoner pund – inklusive stadion, intilliggande hotell och träningsplats – i juli nästa år är det absolut nödvändigt att nedflyttning undviks i vår.

< p> Supporters Wilder chattar med drinkar efter matchen på detta hotell i Bramall Lane kommer att vittna om att chefen bär trycket lugnande men han är snabb att erkänna den roll en viss tidigare Manchester United-motsvarighet spelade för att få honom till denna punkt.

“Det visar klassen för mannen att när Sir Alex Ferguson vann Premier League och europeiska titlar tog han tid att hjälpa unga chefer som jag”, säger han. ”Sir Alex brukade ringa och ge mig små tips.Han ringde till och med kvällen innan konferensens slutspelsfinal med Oxford [mot York 2010] och gav ett par tips som hjälpte oss att vinna. Jag vet inte vad som skulle ha hänt Oxford som en klubb om vi hade förlorat den dagen – eller var jag skulle vara nu. ”

Lite visste Sheffield United-fans den del som var nästan tio år gammal 3-1 seger skulle i slutändan spela för att forma den mest spännande perioden i deras moderna historia.