De rånade, rapade, slog, förödmjukade och dödade

Den auktoritativa franska historikern Philip Aziz 1970 publicerade en bok där en del av Villaplan och hans gängs misadventures beskrevs enligt följande: “Efter att ha fått ett tips gick ett gäng fransk Gestapo ledd av Villaplan in i ett hus där en jude var skyddad. De vred allting upp och ner, varefter Alex personligen tog den 59-årige moren av sex barn i håret och ropade: “Var är den här juden?” Kvinnan vägrade att svara. Angry Villaplan grep henne och drev henne till en närliggande bondgård och slog hennes gevär med en gevärskott. Där tvingade han en kvinna att se den skumma bilden – BNA-militanterna grep två bönder och slängde dem till marken. De slog männen under lång tid, brände dem sedan levande och sköt dem från nära håll. Villaplan skrattade samtidigt okontrollerbart. Medan tortyrprocessen ägde rum, fann andra medlemmar av BNA en jude som hade skyddats av en kvinna, Antoine Bachmann. Han blev också slagen och tog senare till ett okänt mål. ”

Slut och död

“De rånade, rapade, slog, förödmjukade och dödade människor genom att ansluta sig till nazisterna och ordna grymma brott och avrättningar”, sade åklagaren vid rättegången med tanke på de oroliga villkoren i Villaplans gäng efter frigörelsen av Paris. “De lämnade efter eld, smärta och förstörelse. Vittnet berättade för oss hur han såg med egna ögon att dessa legosoldater slita bort juveler från sina offerers kroppar, blodiga och ryckade i dödskramper. Villaplan var bland dessa människor, och han uppträdde mycket lugnt och ofta log. Vi kan säga att andras död gav honom glädje och roligt. ”

Alex Villaplan: kapten av det franska landslaget, som blev en sadistisk mördare

Trots det faktum att Villaplan själv fram till slutet av kriget ständigt ökade antalet medlemmar i BNA, uppsåg det själv vid en viss punkt att Tyskland inte skulle kunna vinna. Efter det började ex-fotbollsspelaren organisera handlingar, som enligt hans mening skulle kunna mildra straff för honom i framtiden. Villaplan har allmänt engagerat “barmhärtighetshandlingar”, vilket låter många människor fly, som han måste döda på nazisternas order. Alexander på alla möjliga sätt försökte skapa kring sig en aura av en man som bara samarbetar med nazisterna för att rädda sina landsmän. Men enligt åklagaren förstörde hans girighet denna idé.