Pete Frates, basebollspelare och inspiration för ice bucket-utmaningen, dör vid 34

Pete Frates, en tidigare college-basebollspelare vars kamp mot motorneuronsjukdom hjälpte till att inspirera isutmaningen, har dött vid 34 års ålder. Hans familj bekräftade att han hade dött på måndag. ”Idag mottog himlen vår ängel”, läser ett uttalande från familjen.

Utmaningen på ishinken började 2014 när den professionella golfaren Chris Kennedy utmanade sin frus kusin Jeanette Senerchia, vars man har motorneuronsjukdom, även känd som Amyotrophic Lateral skleros (ALS) och Lou Gehrigs sjukdom efter New York Yankees stora som led av det. ALS är en progressiv neurodegenerativ sjukdom som leder till förlamning på grund av motoriska nervceller i ryggmärgen och hjärnan. Det finns inget känt botemedel. Kom ihåg isutmaningens utmaning?Det finansierade bara ett ALS-genombrott Läs mer

En ALS-patient i New York, Pat Quinn, tog upp utmaningen och började sprida den, men när Frates och hans familj engagerade sig exploderade fenomenet på sociala medier. Processen var enkel: deltagarna tog en hink med isvatten, dumpade den över huvudet och lade upp en video på sociala medier där de utmanade andra att göra detsamma eller göra en donation till välgörenhet. De flesta gjorde båda.

Tusentals människor deltog, inklusive kändisar, sportstjärnor och politiker som David Beckham, Bill Gates, Anna Wintour och Donald Trump. Till och med Homer Simpson deltog.Onlinevideor har visats miljontals gånger.

“ALS-skoputmaningen representerar allt som är fantastiskt i det här landet, det handlar om kul, vänner, familj och det gör skillnad för oss alla som lever med ALS,” Frates sa vid den tiden.

Utmaningen har ökat cirka 220 miljoner dollar över hela världen, inklusive 115 miljoner dollar ensamt för Washington DC-baserade ALS Association.

Frates växte upp i Boston förorter och fortsatte med att spela baseboll på Boston College. Han spelade professionellt i Tyskland efter examen och i amatörliga när han återvände till USA. Han spelade för Lexington Blue Sox 2011 när han slogs i handleden av en Bet365 tonhöjd och märkte att skadan inte läker ordentligt. Efter månader av testning fick Frates diagnosen ALS 2012.Facebook Twitter Pinterest

”Mannen på övervåningen har en plan för mig”, sa han till The Salem News 2012. “Jag har inte för många problem med detta, mentalt. Det här är den hand jag har fått och jag har gjort min frid med den. Det finns människor där ute som inte har mitt supportsystem eller mina fördelar, och jag vill hjälpa dem. ” När sjukdomen utvecklades blev han förlamad och var tvungen att använda en rullstol, förlorade förmågan att prata och fick matas genom ett rör. i forskning om orsakerna till och potentiella behandlingar för ALS har gjorts. Dussintals forskningsinstitutioner runt om i världen har dragit nytta av de insamlade pengarna.Ice bucket-utmaningen har också använts för att öka medvetenheten om andra välgörenhetsändamål.

Frates far, John, sade att riktad forskning ledde till framsteg i behandlingen av andra sjukdomar. ”När jag var liten var vi oroliga för polio. När Magic Johnson fick hjälp var det en dödsdom. Om vi ​​får pengar till ALS kommer det att bli bättre, berättade han för Salem News. ”Förhoppningsvis kan Pete vara den talesman som gnistor det.”

Frates överlevs av sin fru Julie; dotter Lucy; föräldrarna John och Nancy; och syskonen Andrew och Jennifer.